Természetfilmek Varga Liviusszal és igényes ismeretterjesztés

2015.03.16. 12:15 :: Sajtoiroda

Ezen a héten két olyan természetfilmet is vetít a televízió, amelynek műsorvezetője Varga Livius, és amelyet egyúttal a Médiatanács támogatott: az egyik Budapest legrejtettebb zugait mutatja be, a másik vadállatok életébe enged bepillantást. Ezeken az alkotásokon kívül számos olyan izgalmas ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak ezen a héten is, amelyek a Magyar Média Mecenatúra program keretében készültek el. Szó lesz az Erdélyi Helikon íróközösség tagjairól, a magyar tejről, a példamutató faluról, Makkoshotykáról, a sárospataki könyvtár kincseiről, Makovecz Imréről és István királyról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A Griff, a Dámvad és a Varjú

  1. rész: Duna World, március 16., hétfő, 16.05
  2. rész: Duna World, március 17., kedd, 16.00
  3. rész: Duna World, március 18., szerda, 16.15

erdelyi.jpgA háromrészes dokumentumfilm-sorozat három Erdélyben született polihisztor, gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és báró Kemény János példaértékű életét mutatja be. Mindhárom férfi tevékeny részese volt az Erdélyi Helikon íróközösségének, sorsukat ez köti össze. A dokumentumfilmben munkásságukról irodalom- és társadalomtörténészek, építészek, színháztörténeti szakemberek és rokonok, ismerősök mesélnek, a három férfi meghatározó gondolatait pedig színészek jelenítik meg. A film az első alkotás, amely a Magyar Média Mecenatúra program támogatásából készült el 2013-ban.

Budapest Underground

budapestunderground_poster_hun_1.jpgSpektrum TV, március 17., kedd, 3.30
                      március 17., kedd, 5.30
                      március 18., szerda, 3.30

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává, és benézünk a belváros alatti, máig lezárt bunkerbe is. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

A magyar tej

Duna World, március 16., 16.35

Az EU-csatlakozás egyik nagy gazdasági vesztese a magyar tejágazat volt, annak ellenére, hogy a magyar tej köztudottan magasabb minőséget képvisel, mint az üzletek polcait elárasztó olcsó külföldi márkák. Kargity István dokumentumfilmje bemutatja a hazai tejágazat eddigi fejlődését, visszaesését, illetve szakemberek megszólaltatásával kitér a tejkvóta megszűnése utáni évekre is. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Ez egy ilyen falu

Duna World, március 18., szerda, 16.45

ezegyilyenfalu.jpgMakkoshotyka példamutató falu, érdemes lenne a hírét messze földre elvinni: itt ugyanis nem alakult ki a cigány-nem cigány ellentét. Az itt élők, függetlenül attól, milyen származásúak, keményen dolgoznak a falu határában lévő szőlőföldeken. Testvérként, szinte egy nagy családként élnek, tisztelik és becsülik egymást, gyakran együtt is ünneplik a mezőgazdasághoz kapcsolódó ünnepeket. A film rendezője, Lakatos Iván a Magyar Média Mecenatúra program támogatásából készíthette el dokumentumfilmjét. Az alkotóval készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kis kamerák, nagyvadak

  1. rész: Duna World, március 19., csütörtök, 16.10
  2. rész: Duna World, március 20., péntek, 16.30

A film egy egész Kárpát-medencén átívelő tudományos-ismeretterjesztő kísérlet krónikája, amelyben Varga Livius, a népszerű természetfilmes műsorvezető a legfejlettebb képrögzítő technológiákat veti be a legősibb nagyragadozók megörökítése érdekében. Éjjellátó kameracsapdákat, webkamerákat, távirányítású kamerákat és zártláncú kamerarendszereket telepít annak érdekében, hogy lencsevégre kapja a Kárpát-medence igazi nagyvadjait: a barna medvét, a farkast, a hiúzt, az aranysakált, a parlagi sast, a réti sast és az uhut. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Az utolsó hadifoglyok, avagy a könyveknek is megvan a saját sorsuk

Duna World, március 19., csütörtök, 16.40

duna-66796-10361900.jpgSzerencse a szerencsétlenségben, egy véletlen felfedezés és több évnyi diplomáciai tárgyalás. Röviden erre volt szükség ahhoz az elmúlt évtizedekben, hogy a Sárospataki Református Kollégiumból a második világháború után elhurcolt, felbecsülhetetlen értékű sárospataki könyvek egy jó része hazatérjen. A 26 perces dokumentumfilm azt a nem mindennapi utat dolgozza fel, amelynek köszönhetően a könyvtár ma már büszkén mutathatja be látogatóinak ezeket a kincseket: közöttük Lorántffy Zsuzsanna és Rákóczi György Bibliáját. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

A templomépítő – Makovecz Imre

Duna World, március 20., péntek, 16.55

vlcsnap2014070116h42m15s183_1.pngMakovecz Imre az organikus építészet magyar képviselője, személye és munkássága méltán emeli a hungarikumok sorába. Noha életművét számtalan épület őrzi szerte a Kárpát-medencében, mégsem élhette meg, hogy budapesti álma, az új felső-krisztinavárosi templom megvalósuljon. Ám szinte kész terveiből most mégis létrejöhet a templom a virtuális valóságban. Szalai Györgyi filmje videoanimációval hozza létre a bejárható belső tereket és a látványt. A film a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatának támogatásával készülhetett el.

Magyar szentek és boldogok

Az országegyesítő: Duna World, március 21., szombat, 17.30
Az államalkotó: Duna World, március 22., vasárnap, 15.20
                               Duna World, március 22., vasárnap, 23.30
Királyi szentcsalád: Duna World, március 24., kedd, 16.10

mgyrsznt.jpgJankovics Marcell filmsorozata sokrétűen szól István királyról. Beszél szervezői és hadvezéri munkásságáról, szól az őt körülvevő legendákról, és szól István király és Szűz Mária közös kapcsolódási pontjairól is. A film kitér az augusztus 20-i ünnepre, annak eredetére és az ilyenkor szokásos népi szokásokra és szent énekekre. A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása