Délutáni dokumentumfilm-dömping a Duna Worldön

2015.08.25. 13:25 :: Sajtoiroda

Ezen a héten minden délutánra tartogat egy-egy mecenatúrás dokumentumfilmet a Duna World műsorkínálata. Kedden egy a Dobroda partján működő speciális iskoláról, szerdán a mezőgazdaságra fogékony városi fiatalokról, csütörtökön az önellátó Pázmánd községről, pénteken Szabó Árpád ókorkutató professzorról, szombaton egy kerekesszékes rögbicsapatról, vasárnap pedig magyar retrofelvételekről nézhetnek meg érdekes dokumentumfilmeket. Emellett péntek este Madarász Isti játékfilmjének bemutatóját is megtekinthetik, amelyet egy kevéssé ismert Rejtő-regény alapján készített, valamint a szombaton korán kelőknek is van jó hírünk: ők a Káli-medence kincseiről láthatnak rövid ismeretterjesztő alkotást. A filmek megtekintéséhet kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Szent József a Dobroda partján

Duna World, augusztus 25., kedd, 16.20

A Szent József Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola Nógrád megyében, Egyházasgerge határában, a Dobroda patak partján fekvő Dobroda majorban található.

Az iskolát a 8. évfolyamot befejező, más középfokú intézménybe be nem kerülő vagy onnan eltanácsolt, kizárt, illetve hányódó, céltalan, szakmával nem rendelkező, munkát nem találó fiatalok számára alapították. Szellemisége a kezdetektől katolikus-keresztény világnézeti elhivatottságú volt, fenntartója pedig jelenleg a Váci Egyházmegye.

A fiatalok az intézményben elsajátíthatják a szakács, a bútorasztalos, az élelmiszer- és vegyiáru-eladó, a virágkötő, a kerti munkás, a parkgondozó és a méhész szakmákat.

B. Révész László filmje, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az iskola mindennapjait mutatja be. Az alkotóval egy másik támogatott filmje kapcsán készült interjúnkat ITT olvashatják.

Városon kívüli találkozások

Duna World, augusztus 26., szerda, 16.20

Magyarországon a mezőgazdasági termelők között a harmincöt év alattiak aránya nyolc és fél százalék, valamint a földalapú támogatást igénylők harminc százaléka hatvan év fölötti. A vidéki fiatalok számára már nincsen varázsa a gazdálkodásnak, ezért egyre több olyan programról hallani, melyeket azzal a céllal indítanak, hogy népszerűsítse, megismertesse a városi fiatalokkal a vidéki életet, a gazdálkodást. Ilyen a Vidék kaland program is, melynek keretében a fiatalok eltöltenek egy hetet egy vidéki gazdálkodónál és ott mezőgazdasági munkát végeznek. De mi a helyzet, ha egy nagyvárosi fiatal ezek hatására úgy dönt, hogy gazdálkodó lesz? Van esélye egy működő gazdaság létrehozására? Janovics Zoltán filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, erre próbál választ találni.

Kivonulás a paradicsomba

Duna World, augusztus 27., csütörtök, 16.25

Gáspár András Hawaiion, a Nagy Szigeten, az esőerdő közepén hozott létre egy mini közösséget, amit Mesefalunak nevezett el, és ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Édesapja, Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta az embereket egy-egy jó cél érdekében, fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen megvalósítják ezt a tervet itthon is. A film főhősének alapvető célja az volt, hogy a hagyományosat és az újat ötvözze, és aktuálisan a jelen körülményekre alkalmazva teremtse meg az önellátás feltételeit. Szekeres Csaba filmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szabó Árpád – a katedra nélküli professzor

Duna World, augusztus 28., péntek, 16.10

Idén lenne 100 éves a legendás klasszika-filológus, a matematika történetének világszerte elismert szaktekintélye, és a hazai tudománytörténeti kutatások egyik vezéralakja, Szabó Árpád.

A 2001-ben elhunyt páratlan tudós a debreceni egyetemen kezdte pályafutását és olyan sokszínű életművet hagyott hátra, amely felöleli az ókortörténet legizgalmasabb kérdéseit - pl. a hellén irodalomtudományt, a görög matematika kibontakozását, az antik csillagászati világképet vagy a római politikatörténet kérdéseit.

Műveit világszerte ismerik, a fontosabbak angol, német, francia, görög, japán és orosz nyelven is olvashatók.

András Ferenc róla készült dokumentumfilmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A fekete múmia átka

Duna TV, augusztus 28., péntek, 18.40

A film a Detektív, a cowboy és a légió című kisregényt, Rejtő Jenő egyik kevésbé ismert művét adaptálja: egy komédia keretében mutatja be az irodalmi kávéház közegét. Görbe tükröt állítva hívja a nézőt a kulisszák mögé és bemutatja, hogy hogyan is születtek az évszázad legsikeresebb  ponyvaregényei. Madarász Isti filmje a Médiatanács Fehér György-pályázatának támogatásából készülhetett el.

A Pannon kőtenger

A Káli-medence arcai: Duna TV, augusztus 29., szombat, 7.25

A Balaton-felvidéket, a Káli-medencét a magyar Provence-nak is hívják. Ez a vidék a látogató szemével télen csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, ősszel pedig megpihen.

Oláh Kata rövid ismeretterjesztő sorozatának epizódjai feltárják a Káli-medence múltját, bemutatják a vidék sokszínű természeti adottságait, valamint különleges ételeit és italait.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretein belül támogatta.

Vaddisznók

Duna World, augusztus 29., szombat, 17.25

A film elsősorban sportfilm, igazi sportemberekről, akik kerekesszékesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap mint nap, hogy rögbicsapatuk éljen, és végre az első meccsén játszhasson.

A szereplőkön keresztül a nézők megismerik, hogyan zajlanak a csapat és a játékosok mindennapjai.

A film arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a produktum számít és nem az állapot: a lényeg az ember, az élni akarás és a boldogulásra való törekvés.

Vincze Zoltán filmje a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából készült.

Magyar retró 2.

Duna World, augusztus 30., vasárnap, 16.15

Humoros, ugyanakkor őszinte filmet készíteni a Kádár-korról nem tűnik egyszerű feladatnak. Ez a történelmi időszak a maga feldolgozatlanságával inkább kérdéseket vet fel, mintsem viccek forrása legyen. Papp Gábor Zsigmond azonban remekül megérezte azt, hogy a nosztalgia hangján hogyan lehet könnyeden, mégis az igazság egy szeletét elevenen a néző elé tárva beszélni arról, milyen volt Magyarország az 1960-as, 70-es, 80-as években. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása