Bud Spencer mesél Kárpáti Györgyről, és egyéb filmek a Médiatanácstól

2015.10.06. 09:16 :: Sajtoiroda

Bud Spencer, vagyis az egykori vízipólós Carlo Pedersoli is megszólal a Kárpáti Györgyről készült dokumentumfilmben, amely ezen a héten vasárnap lesz látható a televízió műsorán. A pólós filmen kívül a hét többi napján például történelmi játékfilmet láthatnak egy reformkori papról, valamint pálos szerzetesek nyomába eredhetnek a Mecsek és a Börzsöny vonulatain. Varga Líviussal kirándulhatnak a Vargyas-szorosba és a Magas Tátrába, eddig nem hallott érdekességeket tudhatnak meg a ’88-’89-ben Magyarországra szökő romániai magyarokról, képzeletben végigmehetnek a Mária-zarándokúton és rimóciak segítségével ismerhetik meg a növénytermesztés trükkjeit. Érdekességként még egy újszerű, noir alapokon nyugvó fikciós kisfilmet is láthatnak egy középiskolai tanár életéről a Petőfi TV műsorán. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Kossuth papja

Duna World, október 6., kedd, 17.30

1_3.jpgÁrulás, csalódás, igazságtalanság, rabság, gyász, reménytelenség, és a mindezek ellenére pislákoló és újjáéledő hűség. Erről szól Tóth Máté Miklós történelmi tárgyú regénye, amely alapján Dánielfy Zsolt megrendezte játékfilmjét. A film az 1848-49-es szabadságharcban tevékenyen részt vevő, majd ezért a megtorlás idején halálra ítélt lelkész és író Könyves Tóth Mihály sorsára vetítve mutatja be a nemzet történelmi fordulópontjait. A film elkészülését a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

Pálosok nyomában2_2.jpg

TV2, október 7., szerda, 3.15

A pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. Csallóközi Zoltán filmje bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

A Vargyas-szoros elveszett világa

Duna World, október 10., szombat, 15.55

3_4.jpgA Vargyas-szoros egy páratlan szépségű, kivételes adottságú, természeti kincsekben bővelkedő hely. Lerner János filmje úgy mutatja be a medvék és farkasok járta helyet, hogy a négy évszak minden különlegessége megmutatkozzon a képkockákon. A főszereplő, Varga Livius bejárja, megismeri a szurdokot, leereszkedik a barlangok termeibe és felkapaszkodik a sziklatornyok csúcsaira, hogy kamerákat helyezzen el olyan pontokon, ahol később akár hiúzok is portyázhatnak. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

 

Kellene kiskert, bőtermő

Tavasz: TV Paprika, október 10., szombat, 17.30

4_1.jpg

Bab és kukorica: TV Paprika, október 11., vasárnap, 17.30

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Határon 1988-89

Duna World, október 11., vasárnap, 16.35

5_2.jpg2014-ben huszonöt éve volt annak, hogy Romániában lezajlott a forradalom. A mai fiatalok csak a szüleik elmondásaiból ismerik a kommunista diktatúra alatti állapotokat. Akik a romániai magyarok közül jobb életre vágytak, azoknak Magyarország jelentette a reményt, nemcsak azért mert ott már elkezdődtek a változások, hanem azért is, mert ez jelentette az egyedüli megoldást a magyarságuk megőrzésére. Voltak, akik hivatalos úton hagyták el Romániát és sokan olyanok, akik hátrahagyták mindenüket, és nekivágtak a zöld határnak. Róluk emlékezik meg Lukács Csaba a Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott filmjében.

Gyurika – Egy pólós vallomása

Duna World, október 11., vasárnap, 17.35

6_1.jpgA háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György – aki máig a legfiatalabban olimpiai bajnoki címet szerzett magyar pólós – mesél életéről, pályafutásáról, barátairól, a magyar sportélet büszkeségeiről. A filmben megszólal Konrád János, Kubatov Gábor, sőt a Bud Spencerként filmes karriert befutott egykori olasz vízilabdás, Carlo Pedersoli is. Káel Csaba filmjében, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, Bodrogi Gyula a narrátor.

Noiré

M2/Petőfi TV, október 11., vasárnap, 23.10
                           október 12., hétfő, 3.15

Noire - Teaser from AZT-Media on Vimeo.

Péter félszeg, pályakezdő rajztanár a Vasbeton- és Műkőkészítő Iskolában. Gyakran elragadja a képzelete, szabadidejében saját képregényén dolgozik. Épp lyukasórája van, és az alagsorban szeretne vázlatokat készíteni a régóta tervezett noir képregényhez, amikor rajtakapja az egyik túlkoros diákját, amint épp füvet árul társainak. A díler, a szimpatikus matektanárnő és a Pétert kirúgással fenyegető iskolaigazgató pedig lassan a készülő képregény figurájává válnak. Odegnál Róbert kisfilmjét a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

Az időgyűrű ura

Kapaszkodva: Spektrum TV, október 11., vasárnap, 15.30

7_1.jpgA film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

Mária út

2. rész: TV2, október 11., vasárnap, 23.55
3. rész: TV2, október 18., vasárnap, 23.45

8.jpgA Mária-út – hasonlóan az El Camino-hoz – egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket érintő zarándok- és turistaút-hálózat. Kelet-nyugati tengelye az osztrák Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Dobronay László és Pajer Róbert az útról készült filmsorozata dramaturgiailag arra épül, hogy sorra veszi azokat a kegyhelyeket, templomokat és szobrokat, amelyek mentén az út halad. Ezeken a földi helyszíneken keresztül pedig megpróbál eljuttatni azokra a lelki helyszínekre, vagyis azokhoz a spirituális élményekhez is, amelyeket az út a zarándokoknak jelent. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása