„A valós ismeretek elengedhetetlenek az előítéletek csökkentéséhez”

2013.10.29. 15:11 :: Sajtoiroda

Új filmes bemutató az M1 műsorán

Szlovákia, Románia, Szerbia. Ha ezeknek az országoknak a neveit halljuk, magyarként az jut eszünkbe, hogy ezek a szomszédos országaink. De gondolunk-e arra, hogy vajon mit gondolnak ezeknek az országoknak a lakói rólunk? Gondolunk-e arra, hogy a kisebbségként ezekben az országokban élő magyarok mit gondolnak rólunk, saját magukról vagy az ott élő szlovákokról, románokról és szerbekről? És ha gondolunk ezekre, akkor gondolunk-e emellett mindarra, hogy vajon miért gondolkodunk, és vajon ők miért gondolkodnak így vagy úgy? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni a Szomszédaink c. dokumentumfilm-sorozat, amelynek elkészítését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta.

Zámborszki Ákos rendező és Galán Angéla riporter azt remélik, hogy közös munkájuk eredménye, a háromrészes dokumentumfilm az objektív tények feltárásával segít majd abban, hogy jobban elfogadjuk a körülöttünk élő nemzetek tagjait, nyitottabban, empatikusabban fordulunk majd egymás felé.

Az alkotók szerint keveset tudunk egymásról, és úgy érezzük, hogy keveset tudnak rólunk, ezért mindenképpen szükség volna arra, hogy hatékony párbeszéd induljon el a kint élő magyarok és a többségi társadalom tagjai között. A film első része Szlovákiáról, a második Romániáról, a harmadik pedig Szerbiáról szól. Megszólalnak szlovák, román és szerb emberek, valamint határon túli magyarok is.

Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el Zámborszki Ákossal készült interjúnkat, vagy tekintse meg a film előzetesét.

Az alkotás első részét ma, a további két részt pedig csütörtökön és jövő hét kedden tekintheti meg az M1 műsorán, a következő időpontokban:

Október 29. (kedd), 23.35 Szomszédaink - Szlovákia

Október 31. (csütörtök), 23.50 Szomszédaink – Románia

November 5. (kedd), 23.35 Szomszédaink – Szerbia

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Zámborszki Ákos

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása