Heti Mecenatúra-filmajánló

2014.07.30. 12:10 :: Sajtoiroda

Budapestről, az agráriparról és a gyógynövénytermesztés ősi praktikáiról láthatnak ezen a héten ismeretterjesztő alkotásokat, valamint a legkisebbek kedvében járva Lázár Ervin egyik kultikus meséjének animációs feldolgozása is látható lesz az M2 műsorán. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott alkotások megtekintéséhez kellemes és hasznos időtöltést kívánunk mindnyájuknak!

Neve is van: Budapest – 1. rész: Új élet a romokon

Duna TV, július 30., szerda, 15.30

Túlzásra hajlamos újságírók Budapestet időnként európai Hollywoodként emlegetik. Persze nem minden produkció azért jön ide, amire mi büszkék vagyunk. Van olyan stáb, amelyet a város gyönyörű fekvése és építészeti értékei vonzanak ide, de olyan film is akad, amelynek kopott, lepusztult háttérre van szüksége. De milyen is Budapest valójában? Mi az, amit ma láthatunk, és milyenné alakul a következő évtizedekben? Ezekre a kérdésekre keres választ a rendező Kocsis Tibor. A 3x52 perces ismeretterjesztő sorozat alaposan végigjárja a belső városrészeket. Építészek, képzőművészek, várostervezők, ökológusok és közlekedésfejlesztők segítségével próbálja értékelni a városképet és megérteni a város működését, miközben segítségével villamoson, buszon, földalattin, kerékpáron és gyalog is bejárhatjuk a várost.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat keretein belül támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Következő epizódok:

2. rész: Az autókorszak vége? (Duna TV, augusztus 6., szerda, 15.30)

3. rész: Csodatevő fák (Duna TV, augusztus 13., szerda, 15.30)

 

Bab Berci köve

M2, augusztus 2., szombat, 8.50

bab_berci_kove_figuratervek_560x309.jpg

Bab Bercit, a kőgörgetegnél járva megszólítja egy kő. Ez kezdetben megrémíti Bercit, de aztán megbékél különös beszélgetőtársával. A kő elégedetlen jelenlegi sorsával, nem akar többé haszontalan törmelékként kopni évezredeken keresztül. Arra kéri Bercit, hogy találjon neki valami elfoglaltságot. Lázár Ervin mesei világa nagyszerű keretet biztosít arra, hogy a gyermekek figyelmét a történetek üzenete felé terelje.

Kovács Márton animációs filmje a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán elnyert forrásból készülhet el.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Globál menü

M1, augusztus 2., szombat, 12.50

Global_menu2.jpg

A történet háttere az “Élelmiszeripar Rt.“ (Food Inc. ) c. 2008-ban készült Emmy díjas film, amelyet Robert Kenner rendezett, és amely ijesztő képet ad az Egyesült Államok agráriparáról, vagyis arról, hogy mi kerül egy átlag amerikai fogyasztó asztalára. De mi a helyzet Európában? Mi a helyzet, a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket, hogyan használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Nagyon sok kérdés van, mindannyian sejtjük a válaszokat. Egy kérdés azonban még hátra van: van-e merszünk szembenézni a valósággal?

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta.

Novák Tamás rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Gyógyító hagyomány - Népi orvoslás: múlt és jelen

Duna World, augusztus 2., szombat, 15.40 és 23.35

erdely124_1.jpg

„…mostanában divatossá vált gyógynövénygyűjtéssel, természetgyógyászattal foglalkozni, amit azonban sokan összemosnak a népi praktikákkal. Úgy gondoltam, jó lenne ezzel kapcsolatban tisztábban látni. Másrészt ez eltűnőfélben lévő kulturális érték is, amelyet érdemes lenne megmenteni. A film ennek a szolgálatában is áll.” – mondja Novobáczky Sándor, a film rendezője nekünk adott interjújában. Az erdélyi és magyarországi helyszíneken készült film bemutatja a népi orvoslásban leggyakrabban használt gyógynövényeket. A sorozat szombati része visszapillant a gyógyfüvek, fűszernövények gyűjtésének, használatának ősi eredetére, hogy aztán megmutassa: ez a foglalatosság manapság újra népszerű. És nemcsak szedésük divatja terjed, de gyűjtésük, termesztésük itt-ott már munkalehetőséget is biztosít.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Kocsis Tibor Magyar Média Mecenatúra Kovács Márton (filmrendező) Novobáczky Sándor Novák Tamás

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása