Premierfilm Tessedik Sámuelről

2016.03.16. 09:22 :: Sajtoiroda

A hosszúhétvége után, ezen a rövid héten is érdemes belenézni a mecenatúrás filmkínálatba, hiszen a már korábban vetített alkotások mellett egy új premierfilmet is ajánlunk, amely Tessedik Sámuel tevékenységéről szól. Emellett látható lesz Oláh Kata filmje a 20. század eleji írónőkről, Fáy Réka dokumentumfilmje a visnyeszéplaki ökofaluról, a táj szépségét is bemutató ismeretterjesztő alkotás az erdélyi borokról, valamint egy hiánypótló film a II. világháborús hadifoglyokról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Asszonysorsok és nőszerepek az irodalomban

  1. rész: Duna World, március 16., szerda, 18.00
  2. rész: Duna World, március 16., szerda, 18.25

asszonysorsok.jpgSzáz éve még erkölcstelenségnek tartották a nők önmegvalósítását, mégis, az asszonyok közül többen elindultak az elismert íróvá válás útján. Oláh Kata filmsorozatában Erdős Renée-t és Ignácz Rózsát ismerteti meg a nézőkkel a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Bárka vagy fészek? Ökofalvak Magyarországon – Visnyeszéplak

TV2, március 16., szerda, 4.05

A film célja, hogy bemutassa egy ökofalu életének sajátos harmóniáját és az ott lakók motivációit. A cím két jelképet állít a középpontba: a bárka az átmenekítés eszköze, a fészek az utódgenerálásé, a folytatásé. A szereplőket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken, míg lassan beesteledik, és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta. A rendezővel, Fáy Rékával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Jó boroknak szép hazája Erdély

Hír TV, március 16., szerda, 14.00

jo_boroknak_szep_hazaja_werk_ersekff_fotofuchs_lehel.jpgErdélyi János rendező filmje nem csupán Erdély borvidékeit mutatja be. Csodálatos tájakon barangolhatunk általa, miközben megtudhatjuk, milyen szőlőtermesztési hagyományok élnek a mai napig Erdélyben, vagy hogy melyek a tradicionálisan termesztett szőlőfajok. A film a szőlészet-borászat témakörén túl érdekességeket mutat be Erdély történelméről és hagyományőrzéséről is. A film elkészülését a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta a Médiatanács. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Katonatörténetkatonatortenet_1.JPG

Duna World, március 17., csütörtök, 18.00
Spektrum TV, március 18., péntek, 5.00
Spektrum TV, március 19., szombat, 3.45

A nyugati hadifogság témájáról a holokauszt és a gulágok eseményeinek fényében kevés szó esett eddig. Katona Zsuzsa filmje egy nagyapa és egy unoka személyes történetén keresztül mutatja be a történelemnek azt a fontos szeletét, amely sok százezer kényszerbesorozott magyar fiatalember sorsát döntötte el egy életre a XX. században. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

A szántó-vető lelkész – Tessedik Sámuel

Duna World, március 19., szombat, 13.15
Duna World, március 20., vasárnap, 7.15

szanto_veto.jpgTessedik Sámuel azt vallotta, hogy „mindaz, amiből a gyakorlat és tapasztalás hiányzik, többnyire csak szavakban való üres bölcsesség, s csak fecsegő gépeket képez”. Munkabírása, szigorú erkölcse, az eszményeit mindenáron keresztülhajszoló egyénisége kihívta a nehezebben mozduló környezet ellenállását. Hevér Zoltán az ő életéről készített dokumentumfilmet, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása