Szerelem a szocializmusban, üzlet a fociban

2016.05.30. 09:18 :: Sajtoiroda

Négy premier és további mecenatúrás alkotások a heti ajánlóban

Férfi és nő oldhatatlan kötelékéről és tetteink következményeiről szól a héten debütáló kisjátékfilm, a Fonál, melynek főhőse (Adorjáni Bálint) rá kell jöjjön, hogy a bűneink alóli feloldozást csak a tetteinkkel való szembenézés adhatja meg. Először láthatjuk a tévéképernyőkön egy vietnami fiú és egy magyar lány szocializmus kori tiltott szerelmének történetét, valamint a futballt mozgató pénzügyi játszmákat és az első világháborús szobrokat bemutató dokumentumfilmeket is. Szó lesz még Munkácsy Mihály életútjáról, a Drakula-legenda misztikus hátteréről, a pálos rend történetéről, a nógrádi paraszti kultúráról, a természetfilmezés kulisszatitkairól, az MTA filmklubjának idei utolsó vetítésén pedig megtudhatjuk, hogy magyar találmány-e a természetfilm. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A Munkácsy-életút

  1. rész: Hír TV, május 30., hétfő, 14.01
  2. rész: Hír TV, május 31., kedd, 14.01

1_14.jpgHatalmas vásznai olyanok, mintha egy csodásan fotografált, drámai tartalommal teli, színes, szélesvásznú film kimerevített kockáit látnánk; portréi, mintha egy komoly tartalommal bíró dokumentumfilm képkockái lennének. A kor nagy „szociológusa” volt, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. Ebből az aspektusból, képeinek keletkezése tükrében, dramatizált jelenetekkel tárja fel Káel Csaba portré-dokumentumfilmje Munkácsy Mihály életének fontosabb állomásait.

Megszabott sorsok – A kommunista állampártok magánéletet befolyásoló tevékenységei – premier

Duna World, május 31., kedd, 17.50
                     június 1., szerda, 7.50

2_13.jpgA hatvanas évektől a rendszerváltásig a volt szocialista országokból és a harmadik világ országaiból ezrével érkeztek hazánkba tanulni diákok. Tanulmányaikat a két ország között létrejött államközi megállapodásban meghatározott feltételekkel folytatták. Némely ország szigorúan korlátozta diákjai mozgásterét: ütemezett napirendet kellett követniük, folyamatos beszámolási kötelezettségük volt a követségeiken, csak felületes baráti kapcsolataik lehettek, párkapcsolatot pedig még saját honfitársaikkal sem tarthattak fenn, nemhogy külföldivel. Szabó Mihály dokumentumfilmje, melyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, egy egykori vietnami diák, Le My Thanh és a magyar Sáli Judit drámai történetét meséli el, 43 év elteltével, az egykori szereplők megszólaltatásával, titkosszolgálati jelentések és archív felvételek megmutatásával.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

  1. rész: Spektrum, június 1., szerda, 6.00
  2. rész: Spektrum, június 2., csütörtök, 6.00
  3. rész: Spektrum, június 3., péntek, 6.00

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (Tél): TV Paprika, június 1., szerda, 13.00; Spektrum Home, június 4., szombat, 8.30
  2. rész (Tavasz): TV Paprika, június 2., csütörtök, 13.00; Spektrum Home, június 5., vasárnap, 8.30
  3. rész (A bab és a kukorica): TV Paprika, június 3., péntek, 13.00
  4. rész (A mák): TV Paprika, május 31., kedd, 4.52
  5. rész (A borsó és a hagyma): TV Paprika, június 1., szerda, 4.52
  6. rész (A paprika és a paradicsom): TV Paprika, június 2., csütörtök, 4.52
  7. rész (A krumpli): TV Paprika, június 3., péntek, 4.52

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

A természetfilm magyar találmány?

MTA Filmklub, június 1., szerda, 17.30 ingyenes

Milyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Pálosok nyomában

Hír TV, június 2., csütörtök, 14.01

palosok_nyomaban.jpgA pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. Csallóközi Zoltán filmje bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Büszkébben tűrni másnál – Első világháborús szobrok a Kárpát-medencében 1-2. – premier

  1. rész: Duna World, június 2., csütörtök, 18.00; június 3., péntek, 7.45
  2. rész: Duna World, június 2., csütörtök, 18.25; június 3., péntek, 8.15

„Magyarnak lenni annyi, mint büszkébben tűrni másnál!” A felirat a gödöllői Grassalkovich kastély melletti parkban álló első világháborús emlékmű talapzatán olvasható, megörökítve azok emlékét, akik vérüket adták a hazáért. Emléktáblák az ország szinte valamennyi településén találhatók, a köztéri szobrok száma azonban alig haladja meg az ötszázat. Pedig már az első világháború alatt, 1917-ben törvényben rendelkeztek az emlékhelyek állításról. A kétrészes dokumentumfilm sorra veszi a közösségi emlékezeti helyeket Szombathelytől Csíkszentmártonig, bemutatva a szoborállítás mögötti lelkületet és a leszármazottak emlékezetét is.  Széles Tamás alkotását, amely elnyerte az idei, III. Savaria Filmszemle dokumentumfilm kategóriájának harmadik díját, a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A Drakula dilemma

FEM3, június 3., péntek, 0.20

a_drakula_dilemma.pngA véres Drakula gróf minden bizonnyal a legismertebb erdélyi a világon. Ennek a ténynek azonban van egypár apró szépséghibája: először is, Drakulának elég kevés köze van Erdély történelméhez; másodszor, Drakula nem volt vámpír; harmadszor, a Drakula-mítosz nem Erdélyből indult, hanem Bram Stoker könyvével, aki sohasem járt Erdélyben vagy Romániában. Lakatos Róbert és Felméri Cecília dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a Drakula-mítosszal kapcsolatos bonyodalmakat járja körül a legenda „eredeti” helyszínén, Romániában és főleg Erdélyben, cinikus módon ütköztetve egymással a mítosz gazdasági kihasználásával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Game Over – avagy hogyan öltük meg a futballt – premier

Duna World, június 4., szombat, 15.30
                     június 5., vasárnap, 7.10

3_13.jpgAkit rabul ejt, azt örökre fogva tartja a foci varázslata. De amikor elbűvölve meccset nézünk, a kedvenc klubunk ereklyéit gyűjtjük vagy a fociról beszélgetünk, keveset gondolunk arra, hogy mi és hogyan tartja fent ezt az évről évre egyre nagyobb ütemben növekvő hatalmas üzletet. Novák Tamás dokumentumfilmje az európai futball pénzügyi kihívásairól szól, és arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a profi focira az online fogadások megjelenésének, s vajon megölheti-e a focit az online fogadási csalás, amelyet az UEFA elnöke egyik beszédében rákos daganatnak titulált a foci testén. Az alkotás a Méditanács Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Fonál – premier

Duna World, június 5., vasárnap, 22.30

Máté (28) a hegyekben keres menedéket üldözői elől. Az erdő sűrűjében egy faházra talál, melyben egy titokzatos öregasszony él. Az anyó befogadja és elbújtatja a fiút. Máté reggel egy rejtélyes, eloldozhatatlan fonálra lel bokáján: a fiúnak rá kell döbbennie, hogy még a félreeső erdei kunyhó sem nyújthat menedéket saját tetteinek következményei elől. Vannak bizonyos kötelékek, melyeket nem lehet eloldani, melyek kötnek, melyek nem engednek minket, bármilyen messzire is futunk. Görögh Árpád kisjátékfilmje, melyet a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatott, történet a férfi és a nő közötti kötelékről és a saját bűnök alól való feloldozásról.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása