Növénytermesztéstől az ehető mesékig

2015.09.21. 16:33 :: Sajtoiroda

Ha önnek is akadt már gondja azzal, hogyan tegye vonzó étellé gyermeke számára a zöldségeket, akkor ezen a héten tippeket meríthet az Ehető mesék sorozat bármelyik részéből. Emellett szó lesz még a növények termesztéséről is a rimóci hagyományok szerint, dokumentumfilmet láthatnak a göcseji gazdálkodókról, egy ökofalu életéről, a modern élelmiszerláncokról és az erdélyi borokról. Az ételekkel összefüggő filmjeink mellett jazz-zenészekről, a lyme-kórról, második világháborús hadifoglyokról, a CERN-ről és egy kárpátaljai vértanú püspökről is láthatnak alkotásokat. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Ehető mesék

Sün Balázs: M2/Petőfi TV, szeptember 22., kedd, 15.20
A török és a tehenek: M2/Petőfi TV, szeptember 23., szerda, 15.15

A gyermekirodalmat viszi be a konyhába Kormos Ildikó filmrendező azzal a háromrészes mesesorozattal, amelyben a nézők Móricz Zsigmond és Csukás István egy-egy művét, valamint több népköltészeti alkotást is megismerhetnek játékos formában. A 7-7 perces epizódokban óvodáskorú gyerekek zöldségekből, gyümölcsökből és más köznapi ételalapanyagokból készítik el a mese szereplőit, amelyek aztán életre kelnek a képernyőn. A filmsorozat az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást. Kormos Ildikóval készült interjúnkat ITT olvashatják.

Benedek Zsolt filmjének elkészülését a Médiatanács támogatta a Kollányi Ágoston-pályázaton.

Jó boroknak szép hazája Erdély

Arad-Hegyalja, Ménes és Magyarádi borvidék: Duna World, szeptember 21., hétfő, 17.35

Erdélyi János rendező filmje nem csupán Erdély borvidékeit mutatja be. Csodálatos tájakon barangolhatunk általa, miközben megtudhatjuk, milyen szőlőtermesztési hagyományok élnek a mai napig Erdélyben, vagy hogy melyek a tradicionálisan termesztett szőlőfajok. A film a szőlészet-borászat témakörén túl érdekességeket mutat be Erdély történelméről és hagyományőrzéséről is. A film elkészülését a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta a Médiatanács. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szabálytalanul szabályost játszani

Duna World, szeptember 22., kedd, 18.05

A film összehozza a magyar jazzmuzsikusok legjavát, akiknek történetei alapján érdekes kép alakul ki a magyar jazzéletről és a „nagy öreg” Kőszegi Imréről.

Kőszegi 2009-es nyugdíjba vonulásáig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén a dobtanszéket vezette, és a film készítésekor ünnepelte hetvenedik születésnapját.

Rozgonyi Ádám filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Bárka vagy fészek?

TV2, szeptember 23., szerda, 3.15

A film célja, hogy bemutassa egy ökofalu életének sajátos harmóniáját és az ott lakók motivációit. A cím két jelképet állít a középpontba: a bárka az átmenekítés eszköze; a fészek az utódgenerálásé, a folytatásé. A szereplőket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken is, míg lassan beesteledik, és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta. A rendezővel, Fáy Rékával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Lyme – egy régmúlt kór hajnalán

Duna World, szeptember 23., szerda, 17.30

A filmsorozat paleo-detektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles, mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan csinálták, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták mega régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Van berekfa, nincsen rét
Régi hagyományok – új gazdák Göcsejben

Duna World, szeptember 24., csütörtök, 17.35

Göcsej mai lakói állatot tartanak, erdőt művelnek, felújítják a speciális göcseji gyümölcsészet tradícióit, vagyis őrzik azt a „rögszeretetet”, amelynek hatására egyre-másra szaporodnak a családi gazdaságok és kisebb paraszti birtokok a környéken. Kinyó Ferenczy Tamás dokumentumfilmje egy látásmód, egy életmód áthagyományozásának története. Ezeket a történeteket arcok és sorsok, életszituációk, problémák, küzdelmek bemutatásával, folyamatkövető módon ábrázolja, legyen szó akár birtokosról, ló- vagy mangalicatenyésztőről vagy éppen tökmagolaj-préselőről. A filmet a Magyar Média Mecenatúra program az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Vértanúságra ítélve

Duna World, szeptember 26., szombat, 17.25

Mezősi-Nagy Mariann dokumentumfilmje egyházi méltóságok, vatikáni szakértők és történészek segítségével mutatja be Romzsa Tódor püspök életét, üldöztetését s az őt körülvevő történelmi környezetet.

A görög katolikus püspököt 1947-ben a KGB emberei kíméletlenül meggyilkolták, temetésének napja azóta is gyásznap Kárpátalja görög katolikus hívei számára.

A visszaemlékezésekben olyan, még ma is élő papok szólalnak meg, akiknek családtagjai átélték Kárpátalján e korszak rémségeit.

A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Katonatörténet

Duna World, szeptember 27., vasárnap, 16.40

Vajon miért nem lehetett beszélni az 1945 októbere és 1946 februárja között hazaérkező második világháborús hadifoglyok viszontagságairól és megpróbáltatásairól? Milyen fortélyos félelmek és megalázások hallgattatták el a nyugati hadifogságból hazavergődő magyar katonákat? A nyugati hadifogság témájáról a holokauszt és a gulágok eseményeinek fényében kevés szó esett eddig. Katona Zsuzsa filmje egy nagyapa és egy unoka személyes történetén keresztül mutatja be a történelemnek azt a fontos szeletét, amely sok százezer kényszerbesorozott magyar fiatalember sorsát döntötte el egy életre a XX. században. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Magyarok a CERN-ben

Duna World, szeptember 27., vasárnap, 17.40

A CERN az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. A 20 tagországot tömörítő szervezetnek Magyarország 1992 óta tagja, ami elsősorban magyar fizikusok részvételét jelenti a CERN nagyenergiás fizikai kísérleteiben. Antal József filmje hazai szakemberek segítségével mutatja be azt a gigászi munkát, ami Svájcban folyik. Érdekességek, műhelytitkok, egyéni történetek, emberek és fizika minden mennyiségben napjaink grandiózus tudományos fellegvárából a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából. (Kép: http://www.extremetech.com/extreme/132274-cern-we-have-found-the-god-particle)

Kellene kiskert, bőtermő

A paradicsom és a paprika: TV Paprika, szeptember 27., vasárnap, 5.10
A burgonya: TV Paprika, szeptember 28., hétfő, 5.10
Tél: Spektrum TV, szeptember 28., hétfő, 4.55

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Globál menü

TV2, szeptember 28., hétfő, 0.00

A történet háttere az “Élelmiszeripar Rt.“ (Food Inc. ) c. 2008-ban készült Emmy-díjas film, amelyet Robert Kenner rendezett, és amely ijesztő képet ad az Egyesült Államok agráriparáról, vagyis arról, hogy mi kerül egy átlag amerikai fogyasztó asztalára. De mi a helyzet Európában? Mi a helyzet, a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket, hogyan használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Novák Tamás filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása