Marozsán ügynök férje, Béres cseppje és Varga Livius időgyűrűje

2015.12.14. 10:41 :: Sajtoiroda

Két premierrel is várja a heti mecenatúrás filmajánló a tévénézőket: hétfőn debütál Gyöngyössy Bence Janus című játékfilmje, amelyben Marozsán Erika és Seress Zoltán játsszák a főszerepet, Jordán Tamás és Blaskó Péter pedig hasonlóan szuggesztív játékkal asszisztálnak a romániai titkosszolgálat, a Securitate kétarcú „Janusa” otthonokba beköltöző, emberi lelket próbáló, gátlástalan működésének valósághű megjelenítéséhez. A hét második premierjében pedig a Béres Csepp feltalálója, Béres József megpróbáltatásokkal teli életútjával ismerkedhetünk meg eddig nyilvánosságra nem került dokumentumok, felvételek és vallomások alapján. Szó lesz még többek között a hungarikumként ismert magyar cigányzene sorsáról; az egykori magyar koronázóváros, Pozsony múltjáról és jelenéről; a magyarpolányi passió kálváriájáról, és számos természetfilm, köztük két Varga Livius által kalauzolt „barangolás” is szerepel a kínálatban. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A nagy fafilm

Duna World, december 14., hétfő, 17.35

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón, emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíjat is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutassa be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Janus

Duna TV, december 14., hétfő, 23.25
Duna World, december 16., szerda, 18.30

A nyolcvanas évek derekán játszódó történet egy nagyváradi család drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate „kétarcú ügynöke”, maga a megtestesült Janus, miként hatol be az otthonok négy fala közé, hogyan kontrollálja a magánélet legintimebb pillanatait, árulja el családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit és vágyait. A játékfilm, melyet valós események ihlettek, a Médiatanács Fehér György-pályázatának jóvoltából készülhetett el. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Párhuzamos múlt

Duna World, december 15., kedd, 7.40 (2/2. rész)

A román történészek még mindig a kommunista-nacionalista történetírás foglyai – állította nemrég Marius Diaconescu, a Bukaresti Egyetem tanára. Romániában a régészetet mostohagyerekként kezelték, hiszen csak akkor irányult rá politikai figyelem, ha tudták hozni a dákoromán kontinuitás mítoszát megerősítő eredményeket. Lukács Csaba és Farkas Antal filmje a történelmi mítoszok higgadt „kibeszéléséről” szól székelyföldi és román szakemberek segítségével. A kétrészes sorozat második epizódja az erdélyi magyar régészek mostoha körülmények között végzett munkáját mutatja be. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Hangjegyesek

Duna World, december 15., kedd, 17.35

hangjegyesek.jpgA szocialista időkben a vasfüggönyön túl Magyarország egyet jelentett a paprika, a gulyás és a cigányzene hazájával. A paprika és a gulyás megmaradt, de a cigányzene kihalófélben van. A rendszerváltás után az együttesek állami támogatása erősen lecsökkent, az élőzene pedig gazdasági és adminisztrációs okokból eltűnt az éttermekből, szállodákból. Pedig a rendszerváltás előtt több ezer muzsikus volt csak a fővárosban. Csukás Sándor és Oláh Kata filmjében, amelyet a Médiatanács az ember Judit-pályázaton támogatott, egy a hazánk egyik leghíresebb zenész családjából származó prímás életén keresztül ismerjük meg a cigányzene jelenét, múltját és igen kérdéses jövőjét.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Spektrum, december 15., kedd, 6.00 (7. rész)
                 december 16., szerda, 6.00 (8. rész)
                 december 17., csütörtök, 6.00 (9. rész)
                 december 18., péntek, 6.00 (10. rész)
                 december 21., hétfő, 6.00 (11. rész)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

Pozsony magyar szemmel – Koronázó város: múlt, jelen és jövő

Duna World, december 16., szerda, 17.35
                     december 17., csütörtök, 7.40

A film az egykori magyar koronázóváros és egyben jelenkori szlovák főváros, Pozsony múltját és jelenét mutatja be. A régi pozsonyiak történeteket mesélnek az egykori presburgi életről; megtekintjük a város nevezetességeit; megismerhetjük az egykori pozsonyi villamos történetét, amely a második világháborúig napi több járattal kötötte össze a koronázóvárost Béccsel, és belecsöppenünk a Mária Terézia emlékére minden évben megrendezett koronázási ünnepségbe is. Megismerkedhetünk továbbá a magyar emlékhelyekkel és a jelenkori magyar kulturális élettel, így a pozsonyi magyar egyházközösségekkel; a Pozsonyi Magyar Intézettel; a főváros magyar iskolájával, ahová a szlovák nemzetiségű pozsonyi polgármester-helyettes asszony négy gyermeke is jár; és az egykori magyar gasztronómiából fennmaradt népszerű cukrászsüteménnyel, a pozsonyi kiflivel is. Havas Péter ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el.

Egy passió kálváriája – Magyarpolány

Duna World, december 18., péntek, 17.25 (2/1. rész)
                     december 19., szombat, 7.05 (2/1. rész)
                     december 19., szombat, 17.25 (2/2. rész)
                     december 20., vasárnap, 7.35 (2/2. rész)

egy_passo_kalvariaja.pngMagyarpolány, ez a gyönyörű fekvésű, kálváriájáról híres bakonyi falu a nemzetközi passiószövetség ösztönzésével és támogatásával, valamint kiváló alkotóművészek közreműködésével több mint egy évtizede saját passiójátékot rendez, amelybe bevonták a község és a környék apraját-nagyját. Krisztus szenvedéstörténete azonban magának a műnek is a keresztútjává vált, mert a kezdetben hitet, remény és szeretetet sugárzó, a közösséget összetartó és formáló misztériumjáték az irigység és a hatalmi ambíciók következtében mára pont az ellenkezőjébe fordult, és a falut végzetesen megosztva a minden szálában a kálváriához kötődő műalkotás a községből is kiűzettetett. Zsigmond Dezső dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából készülhetett el.

A kőbaltás ember

Spektrum, december 18., péntek, 19.30

a_kobaltas_ember.jpgAz idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon a legjobb animáció technikai díját elnyerő, szokatlan, modern képi világú ismeretterjesztő film paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan csinálták, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták meg a régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Holdon át

M2 – Petőfi TV, december 19., szombat, 0.05

A kísérleti film egy rejtett érzelmekre ható lírai audiovizuális alkotás, amely a nőiséget, a női princípiumot ünnepli. A filmes kísérletezés témája egy különleges szólótánc, az indiai szakrális táncok egyik színpadra vitt változata, melynek lényege a letisztult, harmóniába rendezett, dinamikus művészi mozgás és a klasszikus dél-indiai zenei alap együttese. A női főszereplőt örök sorskérdések gyötrik, melyek a másik nemhez, az anyasághoz, a mulandósághoz és a természetfelettihez kötődnek. A történetben a főszereplő nőalak a szolgálat által talál megnyugvást, melyen át be tud épülni egy magas esztétikájú rendbe. Tóth Tamás filmje a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

Karácsonyi bárány

Hír TV, december 19., szombat, 14.01
           december 20., vasárnap, 0.31

karacsonyi_barany_1.jpgEurópa egyes országaiban a juhtenyésztés nyereséges vállalkozás, Magyarországon nem. Ez annak az eredménye, hogy a hagyományos juhászvállalkozásoknak nap mint nap több nehézséggel is meg kell küzdeniük. Kisfaludy András filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a széles szakmai körben ismert Mazák István juhászatán keresztül mutatja be a terület viszontagságait: például a Juh Terméktanáccsal vívott kilátástalannak tűnő harcot, vagy a török kereskedők ügyeskedéseivel szembeni fellépést.

Valamit visz a víz

Spektrum, december 20., vasárnap, 9.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző ismeretterjesztő filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Béres József életútja

Duna World, december 20., vasárnap, 16.20
                     december 21., hétfő, 7.40

beres_jozsef.jpgBéres József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, a Béres Cseppet, amelynek hivatalos elfogadtatásáért hosszú és küzdelmes harcot kellett vívnia. S bár az 1970-es években az egész országból özönlöttek hozzá a betegek, 1975-ben mégis sarlatánsággal és kuruzslással vádolták meg. Ő azonban a támadások ellenére is kitartott, s ezen elhivatottsága, belső hite és humanista életszemlélete még életében legendává nemesítették alakját. Kabay Barna és Petényi Katalin dokumentumfilmje kortanúk és családtagok személyes vallomásain, archív felvételeken, valamint Béres József visszaemlékezésein keresztül idézi fel a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmeit. A dokumentumfilmet a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatán támogatotta.

Katonatörténet

TV2, december 21., hétfő, 00.15

katonatortenet.JPGVajon miért nem lehetett beszélni az 1945 októbere és 1946 februárja között hazaérkező második világháborús hadifoglyok viszontagságairól és megpróbáltatásairól? Milyen fortélyos félelmek és megalázások hallgattatták el a nyugati hadifogságból hazavergődő magyar katonákat? A nyugati hadifogság témájáról a holokauszt és a gulágok eseményeinek fényében kevés szó esett eddig. Katona Zsuzsa filmje egy nagyapa és egy unoka személyes történetén keresztül mutatja be a történelemnek azt a fontos szeletét, amely sok százezer kényszerbe sorozott magyar fiatalember sorsát döntötte el egy életre a XX. században. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Kis kamerák, nagy vadak

Spektrum, december 21., hétfő, 7.30 (1. rész)

A film egy egész Kárpát-medencén átívelő tudományos-ismeretterjesztő kísérlet krónikája, amelyben Varga Livius, a népszerű természetfilmes műsorvezető a legfejlettebb képrögzítő technológiákat veti be a legősibb nagyragadozók megörökítése érdekében. Éjjellátó kameracsapdákat, webkamerákat, távirányítású kamerákat és zártláncú kamerarendszereket telepít annak érdekében, hogy lencsevégre kapja a Kárpát-medence igazi nagyvadjait: a barna medvét, a farkast, a hiúzt, az aranysakált, a parlagi sast, a réti sast és az uhut. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta, az egyik forgatókönyvírójával készített villáminterjút ITT olvashatják.

Az időgyűrű ura

Spektrum, december 21., hétfő, 8.30 (1. rész: Kapaszkodva)

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Livius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, a hegyek magaslatára, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása