Hogy kerül Bud Spencer Gyurika filmjébe?

2016.02.29. 08:53 :: Sajtoiroda

Filmhetes alkotások a heti televíziós Mecenatúra-ajánlóban

A héten Budapesten zajló 2. Magyar Filmhéten szereplő 99 Mecenatúra-film közül három párhuzamosan a televízióban is látható lesz. Így filmhetes élményben lehet része az otthon tévézőknek akkor is, ha a Kárpáti György vízilabda-legendáról szóló portréfilmet nézik meg Bodrogi Gyula narrálásában, ha a Lejáratás és bomlasztás című filmben az ötvenes évek állambiztonsági szolgálatának befeketítő módszerét akarják megismerni, vagy ha Budapest ’44-45-ös példátlan ostromáról tudnának meg több, fotelhoz szögező részletet. Képernyőre kerül még egy négy napra liftbe szorult külvárosi lány igaz története, a bajor királyi család Magyarországgal összefonódó, elképesztő sorsa, Varga Livius pedig a természetfilm-készítés technikai kulisszatitkait fedi fel a régió nagyvadainak birodalmában. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Budapest ostroma

Hír TV, március 1., kedd, 14.01 (1. rész)
            március 2., szerda, 14.01 (2. rész)

Budapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás és Nóti-Nagy Attila filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit. A film forgatókönyvírójával és producerével készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kis kamerák, nagy vadak

Spektrum, március 2., szerda, 10.00 (1. rész)
                  március 3., csütörtök, 10.00 (2. rész)

A film egy egész Kárpát-medencén átívelő tudományos-ismeretterjesztő kísérlet krónikája, amelyben Varga Livius, a népszerű természetfilmes műsorvezető a legfejlettebb képrögzítő technológiákat veti be a legősibb nagyragadozók megörökítése érdekében. Éjjellátó kameracsapdákat, webkamerákat, távirányítású kamerákat és zártláncú kamerarendszereket telepít annak érdekében, hogy lencsevégre kapja a Kárpát-medence igazi nagyvadjait: a barna medvét, a farkast, a hiúzt, az aranysakált, a parlagi sast, a réti sast és az uhut. Tóth Zsolt Marcell filmjének elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta, az egyik forgatókönyvírójával készített villáminterjút ITT olvashatják.

A sárvári ménesgazda

Hír TV, március 3., csütörtök, 14.01

A film az utolsó bajor király unokája, Lajos herceg Magyarországgal összefonódó, megrázó sorsát örökíti meg a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően. A visszavonultan élő arisztokrata család bizalmát a forgatáshoz hosszú évek alatt nyerték el az alkotók, Petényi Katalin és Kabay Barna. A Balázs Béla-díjas alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök

Duna World, március 3., csütörtök, 17.55

Akit nem tudsz legyőzni, zúzd szét a becsületét és fordítsd ellene az elvbarátait – így foglalható össze az állambiztonsági szolgálat 1957-től a rendszerváltásig, sőt bizonyos értelemben azon túl is alkalmazott módszere, a lejáratás és bomlasztás. Huth Gergely és Kerekes András dokumentumfilmje a karizmatikus ellenzéki Szalai Sándor professzor példáján keresztül magyarázza el a befeketítés lényegét. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Incella kenyérért megy

FEM3, március 4., péntek, 0.25

Incella kenyérért megy (2014) trailer from Filmworks on Vimeo.

A groteszk hangvételű kisfilm tervét egy újságcikk inspirálta. Négy napon és három éjszakán át a liftbe zárva várta szabadulását egy 18 éves, külvárosi lány, míg végül erősen lehűlve, kiszáradva, de élve megtalálták. A rövidfilmben ez idő alatt a ház lakói, köztük Incella szülei is, élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift. Schneider Ákos és Széphelyi Júlia városi groteszkjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Gyurika – Egy pólós vallomása

Duna World, március 5., szombat, 13.20

A háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György – aki máig a legfiatalabban olimpiai bajnoki címet szerzett magyar pólós – mesél életéről, pályafutásáról, barátairól, a magyar sportélet büszkeségeiről. A filmben megszólal Konrád János, Kubatov Gábor, sőt a Bud Spencerként filmes karriert befutott egykori olasz vízilabdás, Carlo Pedersoli is. Káel Csaba filmjében, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, Bodrogi Gyula a narrátor.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása