Pozsonytól Budapestig, Sárvártól Vásárhelyig, a múlttól a jelenig

2016.02.15. 10:41 :: Sajtoiroda

Földrajzi és történelmi távlatok az e heti mecenatúrás filmajánlóban

Két film premiervetítése is a második részéhez érkezik a héten: folytatódik a marosvásárhelyi pogromról szóló Szembesítés, és befejező részéhez ér a II. világháború öt legnagyobb városcsatájának egyikét bemutató Budapest ostroma. Megismerhetik az egykori koronázóváros, Pozsony múltját és jelenét; Budapest rejtett földalatti zugait; a gyulai kolbász történetét; a paraszti kultúra nógrádi örökségét, s megtudhatják azt is, hogy mi köze van az utolsó bajor király unokájának a magyar furioso méneshez. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Pozsony magyar szemmel – Koronázó város: múlt, jelen és jövő

Duna World, február 15., hétfő, 12.05

A film az egykori magyar koronázóváros és egyben jelenkori szlovák főváros, Pozsony múltját és jelenét mutatja be. A régi pozsonyiak történeteket mesélnek az egykori presburgi életről; megtekintjük a város nevezetességeit; megismerhetjük az egykori pozsonyi villamos sorsát, amely a második világháborúig napi több járattal kötötte össze a koronázóvárost Béccsel, és belecsöppenünk a Mária Terézia emlékére minden évben megrendezett koronázási ünnepségbe is. Megismerkedhetünk továbbá a magyar emlékhelyekkel és a jelenkori magyar kulturális élettel, így a pozsonyi magyar egyházközösségekkel; a Pozsonyi Magyar Intézettel; a főváros magyar iskolájával, ahová a szlovák nemzetiségű pozsonyi polgármester-helyettes asszony négy gyermeke is jár; és az egykori magyar gasztronómiából fennmaradt népszerű cukrászsüteménnyel, a pozsonyi kiflivel is. Havas Péter ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el.

Kellene kiskert, bőtermő!

Spektrum

  • február 16., kedd, 6.30 (6. rész)
  • február 17., szerda, 6.30 (7. rész)

TV Paprika, február 18., csütörtök, 2.30 (1. rész)

  • február 19., péntek, 2.30 (2. rész)
  • február 20., szombat, 2.30 (3. rész)

Kellene kiskert, bőtermő! – jelenet a filmbőlA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik.

A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Béke sugárút

Duna World, február 17., szerda, 18.05

Béke sugárút, plakátStéberl András 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításon Arany Diplomát kapott a gyulai kolbászért. 1948 Nagypéntekén államosították a gyárát. A kor jelmondata: A múltat végképp eltörölni...

Ahogyan annak idején a Béke sugárútból egy tollvonással Sztálin út lett, úgy lett a gyártulajdonosból koldus. A film bemutatja a gyártulajdonos üzleti stratégiáját, és azt, hogyan volt képes termékeit a nagyvilággal elismertetni. Szanyi Gyöngyi filmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Budapest ostroma

Duna World, február 19., péntek, 18.05 (2/2. rész)

Budapest ostroma – jelenet a filmbőlBudapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás és Nóti-Nagy Attila filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit. A film forgatókönyvírójával és producerével készült interjúnkat ITT olvashatják.

Budapest Underground

Spektrum

  • február 18., csütörtök, 6.30 (1. rész)
  • február 19., péntek, 6.30 (2. rész)

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

A sárvári ménesgazda

Hír TV, február 18., csütörtök, 14.01

A film az utolsó bajor király unokája, Lajos herceg Magyarországgal és egy emblematikus magyar ménessel, a furiosókkalösszefonódó, megrázó és megindító sorsát örökíti meg a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően. A visszavonultan élő arisztokrata család bizalmát a forgatáshoz hosszú évek alatt nyerték el az alkotók, Petényi Katalin és Kabay Barna. A Balázs Béla-díjas alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Cinema Inferno

FEM3, február 19., péntek, 00.25

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Szembesítés – Adalékok egy pogrom természetrajzához (IXXXI.) (3/2. rész)

Duna World, február 21., vasárnap, 6.45

Szembesítés – jelenet a filmbőlFolytatódik Gulyás Gyula dokumentumfilm-sorozata a marosvásárhelyi fekete márciusról. Szokatlan terjedelemben és alapossággal dolgozza fel a kétnapi eseményt, amelynek köszönhetően a valóság olyan analitikusan tárulhat fel, ahogy erre eddig nemigen vállalkoztak. A többszörösen ismert főszereplők mellett különböző korú kis- és közembereket is megkerestek Marosvásárhelyen s a környező falvakban, zömében magyarokat, de románokat is, és a már elkészült részekkel is „szembesítették” őket, hogy legyen módjuk kiegészíteni, kontrollálni egykori megnyilvánulásaikat. Mert korántsem egy és csakis egy olvasata lehetséges a vásárhelyi pogromnak, sőt, vannak olyan hivatalos olvasatai is, melyek még csak nem is törekszenek a tárgyilagos megközelítésre. Nem véletlen, hogy semmiféle hivatalos nyomozás nem indult, nem volt vád és feljelentés, nem is születhetett semmiféle bírósági ítélet, és az anyaországi csaknem teljes hallgatás-halogatás mellett a külhoni, napnyugati demokráciák is csak a szenzáció mértékében törődtek a történtekkel. Az alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása