A zsidóüldözéstől a Lyme-kórig

2016.04.11. 10:29 :: Sajtoiroda

A legváltozatosabb témák és filmes műfajok tűnnek fel ezen a héten a Mecenatúra-kínálatban, és elindul az MTA Filmklubja is, ahol nyolc héten át minden szerdán megnézhetnek egy-egy mecenatúrás filmet, és beszélgethetnek az alkotókkal. Ezen a héten Tősér Ádám szocializmusról szóló filmje lesz terítéken. Emellett a tévében dokumentumfilmet nézhetünk meg a 20. század elején született hányatott sorsú emberekről, akik gyermekei már sokkal jobb körülmények között nőhettek fel, megtudhatjuk, mi az a burdosház, és hogy mi köze van Bagu Balázsnak a szentendrei skanzenhez. Ismeretterjesztő filmet láthatunk a Lyme-kórról, a rimóciak növénytermesztési szokásairól és a magyar természetfilmesek világáról. Emellett pedig egy kisjátékfilm premiervetítését is megnézhetjük, amelyben egy magyar család próbál segíteni a koncentrációs táborba menetelő zsidóknak. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

LOVE

love.jpgTitanic Nemzetközi Filmfesztivál
április 12., kedd, 20:00, Uránia mozi (A Liliom ösvény című film előtt)
április13., szerda, 21:00, Toldi mozi (A Viaje című film előtt)
április 16., szombat, 16:00, Toldi mozi (A Viaje című film előtt)

Bucsi Réka a Berlinalét is megjárt animációs filmje három fejezeten keresztül mutatja be egy távoli bolygó lakóinak életét. Külső hatásra elkezd megváltozni a fény és a gravitációs tér, és ez befolyással van az ottani élőlényekre. A film elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

Te tudtad ezt? – Csodálatos férfiak, lapáttal

Duna TV, április 11., hétfő, 23.10

lapat.jpgA csodálatos férfiak azok az apák, akik Ukrajnában koncentrációs táborokban lapátoltak, vagy a nyilas időkben szöktek és bujkáltak – mint a film rendezőjének édesapja is –, míg fiaik írók, rendezők, vagy akár filmszínészek is lettek. A csodálatos anyák és apák nem sokat meséltek később gyermekeiknek szörnyű éveikről, de a megelevenedő karikatúrák, tábori lapok és a túlélők megidézik a kort. Gerő Péter humorral átszőtt filmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Így is épült a szocializmus

MTA Filmklub, április 13., szerda, 17.30, ingyenes

foto_4.jpgA sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági, pénzügyi ügyletei során is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése igencsak magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták. Tősér Ádám filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott, ezt a világot mutatja be. A filmet az MTA Filmklubjának nyitófilmjeként vetítik a Médiatanács támogatásával, június elejéig minden szerdán új ismeretterjesztő filmet láthatnak az érdeklődők. Megtekintése ingyenes az MTA nagytermében, előzetes regisztráció szükséges, a vetítés után pedig beszélgetést szerveznek a rendezővel.

Burdosház Amerikából

Duna World, április 13., szerda, 17.45
és április 14., csütörtök 7.45

amerikai_magyarsag_1.jpgBagu Balázs a beregi Bátyuból falutársaival együtt Amerikába vándorolt az agrárnyomor elől és a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy burdosházat (a nőtlen legények vagy a családjukat Magyarországon hagyó egyedüli munkát vállaló férfiak lakóhelye). Azt azonban bizonyára álmában sem gondolta volna, hogy ez a ház száz év múlva az óceánon túlra Magyarországra kerül, s a Szentendrei Skanzenben felépítve, mint cseppben a tenger dokumentálja az egész kényszerűen nyomorúságos kivándorlólétet. Zsigmond Dezső filmje végigkíséri a ház és tulajdonosának történetét a kivándorlástól a ház megérkezésén át a szentendrei felállításig. A film elkészülését az NMHH Médiatanácsa a Kollányi-pályázaton támogatta.

Lyme – egy régmúlt kór hajnalán

Duna World, április 14, csütörtök, 16.00

lmyestill001_1.jpgKevés olyan betegség van, amelynek nincs egyértelmű tünete: a Lyme közéjük tartozik. A kullancscsípés körül megjelenő, körkörösen terjedő bőrpír csupán a betegek 50 százalékánál diagnosztizálható. Minden más tünete pedig valami egyéb megbetegedéshez hasonló, ráadásul a lappangási idő a néhány naptól akár a harminc évig is terjedhet. A Lyme megterheli az egészségügyet, felborítja a munkaerőpiacot, családokat bont szét anélkül, hogy tudnánk: egy betegséggel állunk szemben. Berta Enikő filmje, amely a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, orvosok segítségével mutatja be a betegséget.

A természetfilm magyar találmány?

Spektrum TV, április 15., péntek, 5:00

screen_shot_20150119_at_140855_1.pngMilyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

makvirag_1.jpgTél – Spektrum Home, április 11., hétfő, 18.30 és április 16., szombat, 8.00
Tavasz
– Spektrum Home, április 12., kedd, 18.30 és április 17., vasárnap, 8.00
Bab és kukorica
– Spektrum Home, április 13., szerda, 18.30
A mák
– Spektrum Home, április 14., csütörtök, 18.30 és TV Paprika, április 16., szombat, 3.50
A borsó és a hagyma
Spektrum Home, április 15., péntek, 18.30 és TV Paprika, április 17., vasárnap, 3.50
A paradicsom és a paprika
– Spektrum Home, április 16., szombat, 23.45

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Ebéd előtt

Duna World, április 16., szombat, 16.00

bogre_stand_12_jpeg.png1944 augusztusában, a II. világháború zsidóüldözésének idején járunk egy Budapest melletti kerületben. Egy család éppen ebédhez készülődik, amikor kislányuk észreveszi, hogy embereket visznek el az utcán. Segíteni akarnak némi vízzel, ennivalóval és ruhával, de ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Szabó Simon kisjátékfilmjét a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása