A workoholik társadalomtól a magyar mesefaluig

2016.06.06. 10:20 :: Sajtoiroda

Teljesítménycentrikus korunk egyik függőségi problémája, a munkamánia okozta burnout jelenségéről készült film, valamint a természet, a költészet és a kép egybefonódásáról gyerekeknek szóló animációs sorozat debütál a héten. Dokumentumfilmek dolgozzák fel egy hawaii mintára álmodott magyar mesefalu és egy kerekesszékes rögbicsapat emberfeletti kitartásáról szóló történeteit; ismeretterjesztő filmeket láthatnak a magyar turizmus atyjáról, az anyák megmentőjéről, Budapest földalatti titkairól, a természetfilmesek kulisszatitkairól és a Palócföld kulturális örökségéről, a gyerekeket pedig Kojot, a prérifarkas és a Négyszögletű Kerek Erdő animált történetei várják. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

  1. rész: Spektrum, június 6., hétfő, 6.00
  2. rész: Spektrum, június 7., kedd, 6.00
  3. rész: Spektrum, június 8., szerda, 6.00
  4. rész: Spektrum, június 9., csütörtök, 6.00
  5. rész: Spektrum, június 10., péntek, 6.00
  6. rész: Spektrum, június 13., hétfő, 6.00

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (A mák): TV Paprika, június 6., hétfő, 13.00
  2. rész (A borsó és a hagyma): TV Paprika, június 7., kedd, 13.00
  3. rész (A paprika és a paradicsom): TV Paprika, június 8., szerda, 13.00
  4. rész (A krumpli): TV Paprika, június 9., csütörtök, 13.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Az életmentő

Spektrum, június 7.,kedd, 8.00
                 június 9., csütörtök, 3.55

1_15.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A filmet, amelyben Haumann Péter valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát, a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Vaddisznók

Hír TV, június 7., kedd, 14.01

2_14.jpgA film elsősorban sportfilm: igazi sportemberekről, akik kerekesszékesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap mint nap, hogy rögbicsapatuk éljen, és végre az első meccsén játszhasson. A szereplőkön keresztül a nézők megismerik, hogyan zajlanak a csapat és a játékosok mindennapjai. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a produktum számít és nem az állapot: a lényeg az ember, az élni akarás és a boldogulásra való törekvés. Vincze Zoltán dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából készült.

Budapest Underground

1. rész: Spektrum, június 8., szerda, 8.30

2. rész: Spektrum, június 9., csütörtök, 8.30

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Kivonulás a Paradicsomba

Hír TV, június 9., csütörtök, 14.01

Kivonulás a paradicsomba trailer from Siriat on Vimeo.

Gáspár András Hawaiion, a Nagy Szigeten, az esőerdő közepén hozott létre egy mini közösséget, amit Mesefalunak nevezett el, és ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Édesapja, Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta az embereket egy-egy jó cél érdekében, fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen megvalósítják ezt a tervet itthon is. A film főhősének alapvető célja az volt, hogy a hagyományosat és az újat ötvözze, és aktuálisan a jelen körülményekre alkalmazva teremtse meg az önellátás feltételeit. Szekeres Csaba dokumentumfilmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A „Bihar grófja”, Czárán Gyula

TV2, június 10., péntek, 00.20

3_14.jpgCzárán Gyula életét a Bihar-hegység feltárásának szentelte: barlangokat fedezett fel, utakat, hidakat és létrákat épített a természeti csodákhoz. A látnivalókat egyéni elgondolású körutakba fűzte, amelyeknek felépítése egy tökéletes zenemű harmonikus egységéhez hasonlítható. Kiváló érzéke volt a rejtőzködő természeti szépségek felkutatásához. Számos térképet szerkesztett, útjelzéseket alkalmazott, útjelző táblákat helyezett el, körútjainak nyomvonala valóságos mestermű. Csallóközi Zoltán ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, bemutatja ennek a kivételes férfinek a munkásságát.

Négyszögletű Kerek Erdő

M2 Petőfi TV, június 11., szombat, 12.30

4_10.jpgA Négyszögletű Kerek Erdőben Szörnyeteg Lajos igen álmos, képtelen nyitva tartani a szemét. Barátai, Vacskamati, Aramo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin és Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják ébren tartani, nem sok sikerrel. Szerencsére arra jár Mikkamakka, aki tudja, mit kell tenni, ha valaki nagyon álmos. Horváth Mária Lázár Ervin Kossuth-díjas írónk közismert, nagy sikerű mesekönyvéből készült humoros animációs filmje, melyet Csákányi Eszter mesélésében hallgathatunk, a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Boxutca – premier

Duna World, június 11., szombat, 15.30 
                     június 12., vasárnap, 7.15

Korunk egyik új függőségi problémája a munkamánia. A teljesítménycentrikus iskolarendszerben edződött, bizonyítani, megfelelni, sikert és elismerést learatni szándékozók a munka világába is magas motivációkkal lépnek be. Időt és energiát nem sajnálva végzik mindennapi tevékenységüket. És akik hosszú távon, folyamatosan ezer fokon égnek, azoknál idővel bekövetkezik a burnout szindróma, azaz kiégnek. Meg lehet állni, ki lehet szállni? Meddig nem késő? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nagy Anikó Mária dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott.

Kojot és a szikla

M2 Petőfi TV, június 12., vasárnap, 12.30

KOJOT trailer from cinemon entertainment on Vimeo.

Kojot, a prérifarkas és Iktomi, a pókember a két főszereplője azoknak az eredeti indián népmeséknek, amelyek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően kelnek életre a képernyőn. A történetek alapja a Cseh Tamás által összeállított és narrált, Csillagokkal táncoló kojot című mesegyűjtemény. A rendezővel, Gauder Áronnal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Vers-kép – premier

  1. rész: M2 Petőfi TV, június 13., hétfő, 9.15

5_10.jpgCsúcs Zoltán újszerű megoldásokat alkalmazó animációs sorozatának célja, hogy az irodalom segítségével fejlessze a gyerekek kultúra iránti nyitottságát és vizuális látásmódját, miközben a négy évszak szépségét és a szeretet erejét hirdeti. Az alkalmazott animációs technológiával az alkotók esztétikai hatásban azt szeretnék elérni a nézőben, amit a homokrajzokkal tesznek a művészek: a semmiből felépül valami új, valami kreatív. A sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása