Középpontban a ’90-es évek alvilági figurái, a paleodetektívek, Mindszenty és egy bajor herceg sárvári lovai

2015.10.12. 14:18 :: Sajtoiroda

Kerüljön képbe a képernyő előtt

Ezen a héten olyan filmeket ajánlunk a Médiatanács-támogatott alkotások közül, amelyek rejtélyes történeteket dolgoznak fel – például a Vérösvény, amely a ’90-es évek alvilágáról szól –, a múltba kalauzolnak el – például a kőkori emberről, a Rákosi-kor kirakatperének színészeiről, a múlt természeti kincseiről vagy a bajor király unokájának sárvári méneséről szóló film –, vagy izgalmas embereket, szokásokat, emberi kapcsolatokat, lelki folyamatokat mutatnak be – a Mindszenty bíborosról szóló vagy a mezőgazdasági szokásokat bemutató dokumentumfilm, a Mária-útról és a Pázmánd ökofalusításáról szóló film, valamint a Szívradír című kisjátékfilm. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Vérösvény

Duna TV, október 12., hétfő, 23. 50

1_4.jpgKomoly, átfogó dokumentumfilm a ’90-es évek alvilági figuráiról, a köztük lezajlott hatalomátvételekről, leszámolásokról, az akkor kiépített és egészen a közelmúltig jól működő korrupciós rendszerről. Az archív felvételeket és rekonstruált jeleneteket felvonultató filmben többek között megszólal Doszpot Péter és Chilkó Ferenc, volt életvédelmi osztályvezető rendőrök, Riskó Judit, Portik Tamás élettársának édesanyja és Tasnádi Péter is. Kisberk Szabolcs filmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok

Spektrum TV, október 13., kedd, 13.30

2_3.jpgAz idei gödöllői Nemzetiközi Természetfilm Fesztiválon a legjobb animáció technikai díját elnyerő, szokatlan, modern képi világú ismeretterjesztő film paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles, mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan csinálták, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták mega régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Az Isten embere – Mindszenty bíboros Észak-Amerikában

  1. rész: Duna World, október 13., kedd, 17.20
  2. rész: Duna World, október 13., kedd, 17.45
  3. rész: Duna World, október 14., szerda, 17.35

3_5.jpgMindszenty József emigrációban végzett misszióját filmalkotás eddig még nem mutatta be, pedig gazdag lelkiséget, hitet, reményt, identitást adott a bíboros a magyarságnak. A tengeren túl végzett lelkipásztori munkája olyan erkölcsi példa és tanulság, melyet nem szabad elfelejteni. A filmsorozat három, egyenként 25 perces epizódban mutatja be, helyszíni felvételekkel, archív fényképekkel és szemtanúk megszólalásaival Mindszenty József pásztori útját. Széles Tamás filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton finanszírozta.

Kivonulás a Paradicsomba

TV2, október 14., szerda, 3.15

Kivonulás a paradicsomba trailer from Siriat on Vimeo.

Gáspár András Hawaiion, a Nagy Szigeten, az esőerdő közepén hozott létre egy mini közösséget, amit Mesefalunak nevezett el, és ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Édesapja, Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta az embereket egy-egy jó cél érdekében, fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen megvalósítják ezt a tervet itthon is. A film főhősének alapvető célja az volt, hogy a hagyományosat és az újat ötvözze, és aktuálisan a jelen körülményekre alkalmazva teremtse meg az önellátás feltételeit. Szekeres Csaba filmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Cinema Inferno

Duna World, október 15., csütörtök, 17.25

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás filmje, amelyet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Az időgyűrű ura

Sodrásban: Spektrum TV, október 18., vasárnap, 15.30

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

A sárvári ménesgazda

Duna World, október 18., vasárnap, 16.20
                     október 19., hétfő, 7.40

A film az utolsó bajor király unokájának, Lajos hercegnek a Magyarországgal összefonódó, megrázó és megindító sorsát örökíti meg a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően. A visszavonultan élő arisztokrata család bizalmát a forgatáshoz hosszú évek alatt nyerték el az alkotók, azaz Petényi Katalin és Kabay Barna filmes párosa. A velük készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szívradír

M2/Petőfi TV, október 18., vasárnap, 23.10
                       október 19., hétfő, 3.55

4_2.jpgCsukás Sándor kisjátékfilmje egy késői felnőtté válás pillanatát örökíti meg. A történet a főszereplő édesanyja halálának napján játszódik. A férfi, aki eddig együtt élt anyjával elindul, hogy elintézze az ilyenkor kötelező formaságokat, közben pedig új dolgokat vesz észre a környezetéből és a világból. Kivételes helyzetbe kerül: gyámoltalan, csetlő-botló magatartása szimpátiát ébreszt egy ápolónőben, aki a legfogékonyabb pillanatban közeledik az egyedül maradt férfi felé. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő

A mák: TV Paprika, október 17., szombat, 17.30
A borsó és a hagyma: TV Paprika, október 18., vasárnap, 17.30

5_3.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Mária-út

  1. rész: TV2, október 18., vasárnap, 23.45

6_2.jpgA Mária-út – hasonlóan az El Caminóhoz – egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket érintő zarándok- és turistaút-hálózat. Kelet-nyugati tengelye az osztrák Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Dobronay László és Pajer Róbert az útról készült filmsorozata dramaturgiailag arra épül, hogy sorra veszi azokat a kegyhelyeket, templomokat és szobrokat, amelyek mentén az út halad. Ezeken a földi helyszíneken keresztül pedig megpróbál eljuttatni azokra a lelki helyszínekre, vagyis azokhoz a spirituális élményekhez is, amelyeket az út a zarándokoknak jelent. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása