Ökofalu, olajos forradalom és fekete március

2016.02.22. 09:48 :: Sajtoiroda

Februári tavaszváró és múltidéző a heti Mecenatúra-ajánlóban

A Mindenki című televíziós rövidfilm-premieren a tízéves Zsófi harcát követhetjük nyomon egy kórusvezetővel szemben, és befejező részéhez érkezik a héten az 1990-es marosvásárhelyi pogromot bemutató Szembesítés dokumentumfilm-sorozat. Megismerhetjük a zalai olajkitermelők döbbenetes, 1956-os meghurcoltatását, a visnyeszéplaki ökofalu sajátos életvilágát, a nógrádi paraszti kultúra részleteit, és figyelemmel kísérhetjük a bajor királyi család sorsának XX. századi magyar szálait. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Égjen inkább az olajmező…

Duna World, február 22., hétfő, 18.05

egjen_inkabb_az_olajmezo.jpg

Kinyó Ferenczy Tamás dokumentumfilmje egy adósság szerény törlesztése 1956 őszének ismeretlen „olajos forradalmáról”. Az „olajosok”, vagyis a Zala megyében élő olajkitermeléssel foglalkozók forradalmáról nem sok szó esett a szabadságharc eseményeinek feldolgozása során. A filmben megkérdezett, meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket. Az alkotást a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretén belül támogatta.

Kellene kiskert, bőtermő!

TV Paprika, február 23., kedd, 2.30 (4. rész)
                    február 24., szerda, 2.30 (5. rész)
                    február 25., csütörtök, 2.30 (6. rész)
                    február 26., péntek, 2.30 (7. rész)

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Bárka vagy fészek? Ökofalvak Magyarországon – Visnyeszéplak

FEM3, február 26., péntek, 0.25

A film célja, hogy bemutassa egy ökofalu életének sajátos harmóniáját és az ott lakók motivációit. A cím két jelképet állít a középpontba: a bárka az átmenekítés eszköze; a fészek az utódgenerálásé, a folytatásé. A szereplőket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken, míg lassan beesteledik, és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta. A rendezővel, Fáy Rékával készített interjúnkat ITT olvashatják.

A sárvári ménesgazda

Hír TV, február 26., péntek, 14.01

A film az utolsó bajor király unokája, Lajos herceg Magyarországgal összefonódó, megrázó és megindító sorsát örökíti meg a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően. A visszavonultan élő arisztokrata család bizalmát a forgatáshoz hosszú évek alatt nyerték el az alkotók, Petényi Katalin és Kabay Barna. A Balázs Béla-díjas alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szembesítés - Adalékok egy pogrom természetrajzához (IX-X-XI.) (3/3. rész)

Duna World, február 27., szombat, 13.20
                     február 28., vasárnap, 6.45    

szembesites3.jpgFolytatódik Gulyás Gyula dokumentumfilm-sorozata a marosvásárhelyi fekete márciusról. Szokatlan terjedelemben és alapossággal dolgozza fel a kétnapi eseményt, amelynek köszönhetően a valóság olyan analitikusan tárulhat fel, ahogy erre eddig nemigen vállalkoztak. A többszörösen ismert főszereplők mellett különböző korú kis- és közembereket is megkerestek Marosvásárhelyen s a környező falvakban, zömében magyarokat, de románokat is, és a már elkészült részekkel is „szembesítették” őket, hogy legyen módjuk kiegészíteni, kontrollálni egykori megnyilvánulásaikat. Mert korántsem egy és csakis egy olvasata lehetséges a vásárhelyi pogromnak, sőt, vannak olyan hivatalos olvasatai is, melyek még csak nem is törekszenek a tárgyilagos megközelítésre. Nem véletlen, hogy semmiféle hivatalos nyomozás nem indult, nem volt vád és feljelentés, nem is születhetett semmiféle bírósági ítélet, és az anyaországi csaknem teljes hallgatás-halogatás mellett a külhoni, napnyugati demokráciák is csak a szenzáció mértékében törődtek a történtekkel. Az alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Mindenkimindenki.JPG

M2 – Petőfi TV, február 28., vasárnap, 23.05
                         február 29., hétfő, 4.40                               

1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik... Deák Kristóf rövid játékfilmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázata jóvoltából készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása